Gå til innholdet
Meny
Du er her: HjemVåre landHellasKlima og kultur
 • Din start på et trygt boligkjøp i utlandet!
 • Gratis og uforpliktende informasjon
 • Ingen ekstra kommisjon eller gebyrer
 • Tlf: 40 00 70 50
 • 9-16 mandag-fredag
 • info@utlandseiendom.no
 • Facebook

INGEN EKSTRA KOMMISJON ELLER GEBYRER

HØY KOMPETANSE I NORGE

LOKALE REPRESENTANTER

STORT UTVALG, FULL SERVICE

GARANTIER OG SIKKERHET

FORMIDLING AV EIENDOMMER FRA SOLIDE PARNTERE I ALLE VÅRE LAND

NB: vi gjør oppmerksom på at alle handler gjøres iht det enkelte lands lovgivning for boligkjøp og at norsk lov om eiendomsmegling ikke kommer til anvendelse.

Det tas forbehold om feil eller mangler i tekst, priser og bilder, samt at enheter kan være solgt uten at vi har fått registrert dette.

Klima og kultur

Hellas er en eksotisk og spennende blanding av flere tusen år gammel historie, vakkert landskap, nydelige landsbyer og en gjestfri befolkning.

Klima

Om våren er det et friskt og oppkvikkende klima, mens om sommeren er det svært varmt. Høsten byr på varm og rolig atmosfære, og vinterne er vanligvis milde.

Sommerstid kan det være mye vind. Meltemien blåser kraftig fra nordvest i dagevis, og man kan også bli utsatt for en sjelden og ubehagelig vind som bringer med seg sand fra Sahara.
Sommerantrekket ved stranden bør være lett. Jakke eller genser får man nesten aldri bruk for, og folk flest tar med seg en haug klær de ikke trenger.

Regnet om vinteren kommer i byger. Innimellom klarner det opp igjen. Det kan også være overraskende kaldt i korte perioder mellom november og februar, særlig om kvelden og natta.
Fjellene er dekket av snø hele vinteren, og den blir liggende til langt ut på våren.

Temperaturene i Sentral Hellas og på Kreta er stort sett behagelige hele vinterhalvåret.
Gjennomsnittet på dagtid er rundt 16 grader på det kaldeste (januar og februar) og rundt 30 grader på det varmeste (juli og august).

Været; se nederst på siden.

Kultur har alltid spilt en stor rolle i Hellas, og det gjelder skulpturer, arkitektur, teater, malerier, litteratur og musikk. Man har funnet avanserte malerier og kunsthåndverk fra antikken, og litteratur og teater var populære uttrykksformer i datidens Hellas.
Antikkens Hellas kan avgrenses tidsmessig og geografisk til en nesten tusen årig periode i gresk historie frem til kristendommens gjennomslag, og til et område som utover dagens Hellas omfattet mye av Middelhavs- og Svartehavsområdene. Antikkens Hellas blir av de fleste historikere regnet som Den viktigste grunnleggerkulturen for den vestlige sivilisasjon. Gresk kultur hadde en stor påvirkning på Romerriket, som igjen satte sitt preg på den europeiske kulturen.
Gresk mytologi er et korpus av mytologiske fortellinger, tilhørende Antikkens Hellas, som handler om de antikke grekernes guder og helter, verdens natur og deres egne kulter og rituelle praksis. Moderne forskere har henvist til mytene og studerte dem i et forsøk på å kaste lys over de religiøse og politiske institusjonene i antikkens Hellas og på den antikke greske sivilisasjonen.

Sport har siden antikken blitt utført i Hellas, og selv om fotball nå er den mest populære sportsgrenen, har Hellas gjort seg internasjonalt kjent innen flere andre sportsgrener, f.eks. basket og spydkasting.De Olympiske Leker begynte i byen Olympia (Peloponnes) i det antikke Hellas. Verdens første olympiske spill ble holdt her i år 776 f.Kr. De ble holdt til ære for guden Zevs. Fireårsperioden mellom to leker kalles en olympiade. I de olympiske lekene deltok konkurrerende fra hele Hellas og deres kolonier. Gjennom dette felles språk og religion fikk lekene stor betydning for samholdet mellom de ellers splittede bystatene.De olympiske leker holdt på fram til år 393 e.Kr. Nåtidens olympiske leker startet i Athen i 1896. Nå holdes lekene som kjent i ulike land fra gang til gang, og i år 2004 var Athen igjen arrangør. Grekerne har foreslått at de olympiske leker skal komme hjem igjen, og alltid holdes i Hellas.

Mange ord som vi nå får inn i språket, er knyttet til gresk.

André Bjerke
" Grekernes ord"
Fugler fra munnen er grekernes ord: lette av himmelrom, tunge av jord
Sky, hav, blå himmel: hvor dypt de forstås som sinnefo, thalassa, ble oranos!
Måken er glaros: det klinger så riktig bølgebeslektet og lysgjennomsiktig!
Ilios, sol, har de brennende i-er. Skyggen, skia, er den mørke befrier.
Sval av vokaler er anemos, vinden. Bløtt glir selini som månegudinnen.
Ord hvor de blåeste fjernheter nås:
Over deg: astra, og bak dem: theos.
Ord fra en urgrunn: beskytt oss, bevar oss, sinnefo, thalassa, anemos, glaros!

KRETA

Kreta er en øy i utkanten av Europa. Det er rett og slett ”utenforlandet”, der det ligger midt mellom tre kontinenter; Europa, Asia og Afrika. Kreta mangler det meste, i hvert fall stil og klasse.
Kreta er annerledes – og har langt igjen før hele øya blir strømlinjeformet. Kreta er seg selv. Kreta gidder ikke gjøre seg til. Ta meg som jeg er, sier kreterne og tilbyr et land som er varmt, urtekrydret og enkelt. Hvor mottoet er ”sigá-sigá” (langsomt – langsomt) og ”det gjør ingenting”, uansett hva som skjer. Der tid og avtaler ikke er så nøye. Det viktige er å nyte øyeblikket.
Den litt bitre hvitvinen Retsina hører med på Kreta, sammen med rakiens stikkende rosinsmak, (den kreteren helst brenner hjemme). For eksempel på kafeníoen, der store og små problemer belyses, nyheter diskuteres og damer ikke har adgang. Kretisk patriarkat i praksis. Men samtidig er moralen streng og kvinnen ukrenkelig. Man legger seg sent, står opp sent, og tar en lang siesta midt på dagen.
Kreterne har et nært forhold til sine helgener, som høylytt irettesettes når deres landsmenn ikke er fornøyde.

Severdigheter og aktivitestilbud
De som ønsker å oppleve noe annet enn sol og sandstrender når de besøker sydlige strøk, vil virkelig finne seg til rette på Kreta. Øya er en eksotisk og spennende blanding av flere tusen år gammel historie, vakkert landskap, nydelige landsbyer og en gjestfri befolkning.
Egentlig går det nesten ikke an å beskrive alt Kreta har å tilby.
Det som først og fremst anbefales er å reise ut av byene. Ta turen opp i fjellene, besøk de små, pittoreske landsbyene. Unngå restauranter med neonlys og høy musikk. Sett deg heller på en koselig landsbytaverna hvor grekerne selv samles til middag.

Både Heraklion, Chania og Rethymnon har mye å tilby deg som besøkende. De formelig bugner over av spennende museer, vakre parker og stilige bygninger.

Berømte grekere
Når grekere regner sine berømtheter, teller alle som har gresk navn og opprinnelse med enten de er født i Hellas eller ikke. Alle som har gresk navn, opprinnelse og som regel også den greskortodokse tro er grekere, enten de bor i USA, Australia, Øst-Europa etter den andre verdenskrig eller har emigrert under de store arbeidsutvandringene på 1970-tallet og 1980-tallet. Også grekere fra Lille-Asia Svartehavet, hvis familier hadde bodd der i flere tusen år før de ble kastet ut i 1922 regnes med. Den greske nasjon er alle grekere. I denne opplistingen ses det bort fra grekerne fra antikken, da de er utførlig beskrevet andre steder.

 • Aristoteles Onassis - født i Smyrna, Lille-Asia, skipsreder;
 • Melina Mercuri – gresk kulturminister og skuespiller ;
 • Maria Callas – operasanger;
 • Yannis - musiker og orkesterleder;
 • Mikis Theodorakis - komponist, politiker;
 • Fedon Lindberg - indremedisiner, bosatt i Norge
Chania: