Gå til innholdet
Meny
Du er her: HjemVåre landHellasOm Hellas
  • Din start på et trygt boligkjøp i utlandet!
  • Gratis og uforpliktende informasjon
  • Ingen ekstra kommisjon eller gebyrer
  • Tlf: 40 00 70 50
  • 9-16 mandag-fredag
  • info@utlandseiendom.no
  • Facebook

INGEN EKSTRA KOMMISJON ELLER GEBYRER

HØY KOMPETANSE I NORGE

LOKALE REPRESENTANTER

STORT UTVALG, FULL SERVICE

GARANTIER OG SIKKERHET

FORMIDLING AV EIENDOMMER FRA SOLIDE PARNTERE I ALLE VÅRE LAND

NB: vi gjør oppmerksom på at alle handler gjøres iht det enkelte lands lovgivning for boligkjøp og at norsk lov om eiendomsmegling ikke kommer til anvendelse.

Det tas forbehold om feil eller mangler i tekst, priser og bilder, samt at enheter kan være solgt uten at vi har fått registrert dette.

Om Hellas

Av alle folkeslag har grekerne drømt drømmen om livet best, skrev Goethe.
Det er en sannhet i det. Man merker det med en gang man setter foten på gresk jord.

HISTORIE

Hellas' historie starter for 6000 år siden, og gjør dermed landet til Europas eldste.

Hellas' historie går imidlertid langt utenfor Hellas' grenser. Så tidlig som det 7. århundre f.Kr. hadde grekerne kolonisert deler av det som nå er Tyrkia, Kypros, Italia og Libya.

Erobringen av Aleksander den Store i det 4. århundre f.Kr. ga grekerne styre over Anatolia, Egypt, Syria og Mesopotamia. Som deler av Det bysantinske rike var disse og andre områder deler av den greske verden i mange århundre. Innen det 15. århundre levde nesten alle grekere under det osmanske imperiet.

Hellas' historie går tilbake til grekernes ankomst i Europa en tid før 1500 f.Kr., selv om det bare har vært en uavhengig gresk stat kalt Hellas siden 1821. Etter en folkeavstemning for å bekrefte avsettelsen av kong Konstantin II i 1975, ble en demokratisk republikansk grunnlov satt i verk. Politikeren Andreas Papandreou, som hadde vært i eksil returnerte og grunnla det sosialistiske partiet PASOK som vant valgene i 1981 og dominerte landets politiske kurs i nesten to tiår.

Siden gjeninnføringen av demokrati har stabiliteten og den økonomiske velstanden i Hellas vokst. Hellas sluttet seg til EU i 1981 og adopterte euroen som sin valuta i 2001. Ny infrastruktur, midler fra EU og voksende inntekter fra turisme, sjøfart, tjenester, lysindustri og telekommunikasjonsindustri har gitt Hellas en levestandard bedre enn noen gang før.

Kreta
Kreta har hatt beboere siden steinalderen. For 8000 år siden bodde det et stillferdig folk på øya.

De hadde tilhold i grotter høyt oppe i fjellene. Her dyrket de en kvinnelig naturguddom.

Omlag 2600 år før Kristus oppsto en ny, spesiell sivilisasjon. Minoerne, som de senere er blitt kalt, bosatte seg nede ved kysten. Her levde de i fred og fordragelighet. Kunstnerne fremstilte aldri krigsscener, og minoiske byer og palasser var uten festningsverk. Den minoiske kulturen er kjent for vakre fresker, sinnrike arkitektoniske byggverk, og det som sies å være verdens første kloakksystem.

Den minoiske sivilisasjonen på Kreta var den første europeiske høykultur. Det var en utviklet bronsealdersivilisasjon som gjennom handel oppnådde stor politisk, kulturell og økonomisk innflytelse i hele den indre Middelhavsregionen. Den minoiske kulturens blomstringstid var perioden mellom år 2000 f.Kr og 1450 f.Kr. Den største minoiske severdigheten er det delvis restaurerte og imponerende palasset på Knossos, som var et maktsenter både i den minoiske sivilisasjonen, og den etterfølgende mykenske kulturen. Knossos ligger like ved Heraklion.

Mytologien er en viktig del av gresk historie, og det fascinerende er at det ofte er vanskelig å vite hvor mytologien slutter, og historien begynner. Minos, som var konge på Knossos, var sønn av Zevs.

Etter minoernes storhetstid har Kreta vært underlagt forskjellige folkegrupper. Romere, bysantinerne, arabere, genoversere, venetianere, osmanske tyrkere og Egypt har alle hatt herredømme på øya, inntil Kreta erklærte seg uavhengig i 1898, og ble innlemmet i Hellas i 1913 .

I mai 1941 ble Kreta invadert av tyske fallskjermstyrker. De greske, britiske, australske og newzealandske soldatene ble slått tilbake grunnet mangel på luftstøtte og antiluftskyts.

De tyske tapene var på 60–70% bare under luftoverfallet. Tyskerene mistet 6500 mann mens de allierte mistet mer enn 15 000. Tyskerne hadde regnet med å bli mottatt som befriere av den greske lokalbefolkningen, noe som ikke var tilfelle. Lokalbefolkningen svarte med partisanbevegelser og generell motstand mot tyskerne, som igjen utførte grusomme represalier mot sivilbefolkningen.

Geografi /Tidsforskjell/Fauna
Hellas består av det greske fastlandet og rundt 3000 øyer, inkludert Kreta, Rhodos, Korfu, Dodekaneserne og Kykladene.  Fastlands-Hellas består av den sørligste delen av Balkan, (også kalt det greske fastlandet) og halvøya Peloponnes. Hellas' tre største byer, Athen, Thessaloniki og Patras ligger her.

Sentral-Hellas byr på både praktfulle øyer og fastland. Her finner du historiske steder som Delphi, Theben og Thermópyle – og enkel adgang til storslått natur og vakre strender. I helger og ferier strømmer folk ut av hovedstaden for å få frisk luft ved kysten og i fjellene.

I Hellas finnes Europas mest varierte flora med sammenlagt 6.400 vekstarter, som man takket være det varme klimaet kan nyte av hele året. Pinjetrær og sypresser finnes overalt, men også eik, bøk og gran vokser over hele Hellas. Krydderurter som timian, oregano og salvie vokser vilt på de fleste stedene.

Dyrelivet er også rikt. Innimellom kan man støte på både skilpadder og tusentalls av ulike sommerfugler og insekter. Man har observert 358 ulike fuglearter i Hellas, deriblant ørn, stork og pelikan. I fjellet i de nordlige delene av landet finnes rev, villsvin, sjakal, ulv og bjørn, og i havet lever opptil 246 ulike fiskearter, side ved side med delfiner, som man ofte kan se når man er ute med båt. Det finnes mange naturvernforeninger i Hellas som arbeider for å forhindre skadegjørelse i naturen i form av forurensning, jakt og turisme. Flere skoger er blitt naturreservat, og her kan ornitologene og andre interesserte studere f.eks. falk og ørn. For å beskytte den kolonien av havskilpadder  som lever ved øya Zakynthos, har deler av øya der skilpaddene legger sine egg, samt havet omkring blitt gjort om til naturreservat. Selv visse områder i øygruppen Sporadene har blitt naturreservat for å beskytte den selarten  som lever der.

Kreta - femte største øy i Middelhavet.
Kreta er Hellas’ sydligste øy og den femte største i Middelhavet. Kreta ligger akkurat i skjæringspunktet mellom Europa, Midt-Østen og Afrika. Øya er langstrakt med en lengde på 57 km fra vest til øst. Flateinnholdet er på 8335 km2 .

På sitt bredeste er øya 60 km, mens i området ved Lerapetra er den kun 12 km fra nord til sør.

De høye fjellene imponerer, flere av de over to tusen meter høye. De kan være dekket av snø midt på sommeren.

Mange av toppene består av kalkstein, med en jord som har gitt grobunn for en rik variert flora.

Trange daler har skåret seg vei gjennom fjellene, og er tilholdssted for sjeldne fugler og pattedyr. Samariaravinen er en av disse.

Langs den strand og bergfylte kysten ligger små koselige fiskelandsbyer og rolige havner.

Den som tar turen inn i landet vil oppleve åser og fjell. Denne siden av Kreta blir ofte oversett av turistene som foretrekker det gode liv på badestrendene.

Fjellet har vært et viktig element som har bidratt til det varierte plantelivet på øya. Floraen i lavlandet er oftest den samme som finnes på andre øyer i området, men i fjellene er det mange planter som ikke finnes andre steder. Fuglene i høyfjellet ville heller ikke trives på de fleste andre øyene i Egeerhavet.

Et frodig planteliv gir seg utslag i de lekreste frukter og grønnsaker. Solmodne tomater smaker lekkert, og kan spises som frukt. En sterk kontrast til selv de beste tomatene som er å få kjøpt i Norge. Dette gjelder forøvrig de fleste grønnsakene, og en tur på markedet er å anbefale.

Overalt på Kreta vil du finne oliventrær. I antikkens Hellas mente man at oliventreet kunne gi menneskene alt vi trenger for å leve. Oliventreet har spilt en avgjørende rolle i middelhavsjordbruket i over 2000 år. Sammen med brød og geitemelk har oliven, som næringsrik mat, vært grunnlaget i småbøndenes kosthold. Dette er råstoffet til olivenoljen, som er en svært sunn planteolje. Oliven er også en viktig ingrediens i den smakfulle greske salaten, sammen med tomater, agurk og fetaost.

Lokaltid i Hellas er 1 time foran oss, (GMT +2 ).

Turisme
Med sitt gjestmilde klima er Hellas blitt et populært reisemål for mange nordmenn, kanskje for populært, vil noen si.
Grekernes gjestfrihet er på topp, standarden på hoteller og andre bosteder likeså.
De som vil ha en regulær sydentur med sol og bading, finner seg godt til rette på de mange strendene.
Folk som vil oppleve noe mer, behøver bare kjøre noen få minutter ut av byene før de kommer til små, søvnige landsbyer oppe i fjellene og til pittoreske sjølandsbyer.
Hellas kan ta imot hvem som helst - og gi dem det de vil ha !

Det var hele 9.400.000 besøkende i Hellas i 2006.

Shopping helsetilbud, kriminalitet
I turistområdene er shoppingmulighetene velutviklet og mangfoldige, og utvalget er godt.

Der er meget lav kriminalitet i våre utvalgte områder i Hellas og på Kreta. Som en kuriositet kan nevnes at Athen er den metropol i verden med lavest kriminalitet.

Generell infrastruktur
Infrastrukturen nord på Peloponnes og i Sentral Hellas er meget bra. Det er motorvei store deler av veien fra Athen og vestover mot Korint og videre til Patras.
Bussforbindelsen er god og det er rimelig å benytte disse. Det går også tog.

Kreta
Veiene langs kysten i nord er gode. De to hovedflyplassene ligger langs hovedveien øst-vest på nordsiden.
Sørsiden av øya er mer kronglete, med bratte fjell og bukter.

Landets styringsform, religion
Republikk; Statsoverhode: President Karolos Papoulias, 2005,
Regjeringssjef: Statsminister Kostas Karamanlis, 2004 .
De to største partiene er Nea Dimokratia (New Democracy) 45,4 % .
og PASOK (Pan-Hellenic Socialist Movement) 40,5 %.

Religionen i landet er Gresk-ortodoks (97% av befolkningen)

Praktisk informasjon
Språk / ambassade / konsulater / valuta
Språket er gresk.

Ambassade
Royal Norwegian Embassy in Athens
Vas. Sophias Avenue 23, 106 74 Athens
Tel: 0030 2107 24 61 73
Emergency phone: 0030 6972 00 50 96
Fax: 0030 2107 244989
E-mail: emb.athens@mfa.no
H.E. Mr. Sverre Stub, Ambassador

Konsulat på Kreta:
Royal Norwegian Honorary Consulate, Iraklion (Crete)
15, Dimokratias Avenue
GR-713 06 Iraklion
Tel: + 30 2810 225 991
Fax: + 30 2810 300 555
E-mail: maris@maris.gr
Consul: Mr. Andreas Metaxa

Konsulatet i Pireus
91, Akti Miaouli
GR-185 38 Piraeus
Tel: +30 210 429 0780
Fax:+30 210 4290791
Email: norwegianconsulate@sarantitis.comKonsul: Mr. Vassilis Yannis Sarantitis


Valuta: Euro. Klikk på
denne linken for å komme til dagens valutakurs hos Den norske bank.